Mai multi lideri ai Romaniei, in frunte cu premierul Victor Ponta, au declarat ca deprecierea recenta a monedei nationale a survenit exclusiv pe filiera externa, ca urmare, in principal, a tensiunilor din Grecia.
Mai mult, se afirma ca toate monedele emergente au suferit profund de pe urma acestei situatii. Pe de alta parte, exista voci care spun ca deprecierea leului are ca fundament faptul ca actualul guvern pare sa fi renuntat la reforme si la rigoare bugetara.
Cauze
Intrebarea evidenta este urmatoarea: cine are dreptate? Care sunt cauzele care au dus la slabirea leului din ultima perioada? Daca aceste cauze tin de noi, poate le putem indrepta. Dar mai intai trebuie sa aflam care sunt aceste cauze. Pentru a afla acest raspuns, Econtext a comparat evolutia unui numar de zece monede emergente din tarile din jurul Romaniei. Si am analizat evolutia din ultima luna (24 aprilie – 24 mai). Evident, am inclus si leul nostru. Datele provin de la bancile centrale din tarile de unde provin aceste valute.
Monede emergente
Dupa cum spuneam anterior, am analizat evolutia unui numar de zece valute emergente din jurul Romaniei. Printre cele zece am inclus si leul romanesc. In total, avem urmatoarele valute: leul romanesc, zlotul polonez, dinarul sarbesc, rubla rusa, coroana ceha, forintul ungar, kuna croata, lira turca, leul moldovenesc si hrivna ucrainiana. Am omis leva bulgara deoarece ea este conectata la euro. Practic, euro s-a intarit fata de sapte din aceste valute si s-a depreciat fata de trei. Altfel spus, sapte monede s-au depreciat fata de euro. Iar trei au crecut (leul moldovenesc, hrivna ucrainiana si lira turca). Pe ansamblu, avem de-a face cu evolutii diferite, ceea ce arata ca presiunile externe nu au fost decisive asupra acestor valute. Cu alte cuvinte, a contat si activitatea interna, activitatea autoritatilor din fiecare tara.