Sorin Ovidiu Vîntu este urmărit penal în urma redeschiderii dosarelor FNI-Banca Română de Scont-Banca de Investiţii şi Dezvoltare-Banca Agricolă, unde omul de afaceri scăpase iniţial de învinuire. Cel supranumit "părintele FNI" este acuzat acum de două fapte de instigare la spălare de bani şi delapidare, în varianta agravantă de organizare în vederea săvârşirii de infracţiuni, pentru care instanţa poate da şi 15 ani închisoare. Faptele au fost săvârşite începând cu 1999, iar termenul de prescripţie ar interveni abia în 2021, spun surse judiciare. Calculul se face începând cu anul 1999, la care se adaugă 15 ani închisoare plus jumătate din pedeapsa maximă (adică şapte ani şi jumătate).
Interesant este că parchetul a redeschis dosarele în care este implicat Vîntu ca urmare a solicitării lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani de închisoare deoarece a devalizat fondul în beneficiul lui Vîntu. În 2011, după ce a fost extrădat din Indonezia, Popa a cerut reexaminarea dosarului în care a fost condamnat pentru administrarea corectă a pedepselor. În plus, procurorii au găsit probe ale circuitului banilor de la FNI spre Vîntu şi în dosarul PetromService/PSV, aflat pe rolul Parchetului, unde prejudiciul este de circa 80 de milioane de euro.
Imobile aflate sub sechestru
Parchetul urmăreşte prin redeschiderea acestui dosar şi recuperarea investiţiilor în imobiliare pe care Vîntu le-a făcut cu banii obţinuţi nelegal de la FNI ( prin Nicolae Popa), în sumă totală de 5,4 milioane de dolari. În această fază, procurorii au pus deja sechestru pe următoarele imobile:
#vila din Corbeanca şi terenul aferent, pe care SOV a plătit 14 miliarde de lei vechi, bani proveniţi de la FNI (acte semnate de Vîntu)
# imobilul din Bulevardul Unirii-Bucureşti, pentru care Vîntu a virat 4 miliarde de lei vechi provenite de la FNI
# trei imobil