Premierul italian, Mario Monti, a încurajat Grecia joi, în cursul unei emisiuni televizate, să-şi respecte cu stricteţe angajamentele financiare şi le-a cerut partenerilor europeni ai acesteia să fie mai puţîin autoritari şi să evite să impună „dictate” acestei ţări, într-o aluzie transparentă la Germania, informează AFP.
„Cred şi sper că europenii, chiar şi cei mai teutoni dintre ei, se vor abţine să impună dictate. Sper că grecii se vor gândi şi vor trage concluziile”, a declarat Mario Monti în cursul emisiunii „Piazza Pulita” de la postul de televiziune La7, referindu-se la scrutinul ce va avea loc la jumătatea lui iunie în Grecia.
Pentru a explica radicalizarea opiniei publice elene, şeful guvernului italian a vorbit despre „umilinţa dementă” pe care a suportat-o ţara. „Grecia şi-a pierdut suveranitatea. Ei se supun condiţiilor Fondului Monetar, Băncii Centrale, Comisiei Europene”, a subliniat Monti, citat de Agerpres.
În opinia premierului italian, în ultimii ani Europa „s-a înşelat cerând o ajustare prea rapidă la Atena. „Introducerea concurenţei, lupta împotriva evaziunii fiscale, corupţia, reducerea deficitului bugetar în doi-trei ani (...) înseamnă o schimbare culturală şi politică extrem de profundă. Trebuie o generaţie”, a mai afirmat el.
Întrebat despre şansele Atenei de a-şi reveni, Mario Monti a afirmat că „rezultatul cel mai probabil este cel care va fi pozitiv pentru ea, deci şi pentru noi”.
„Europa trebuie să dea semne că îşi îmbină chipul şi cu creşterea economică, nu doar cu disciplina”, a insistat el, într-o critică voalată a rigorii apărate de cancelarul german, Angela Merkel.
Europa, a mai adăugat el uşor ironic, reprezintă „un interes geman, Germania este marea beneficiară a integrării europene. Ei mai beneficiază, înainte de toate, de faptul că reprezintă o piaţă imensă unde ţările