FirstFarms, companie deţinută de investitori danezi care exploatează o fermă de 7.600 de hectare în apropierea oraşului Buzău, a înlocuit în această primăvară cu floarea-soarelui şi porumb o parte din suprafeţele acoperite iarna trecută cu rapiţă şi orz.
Danezii se alătură astfel valului de fermieri români care au făcut mişcări similare după ce seceta de toamna trecută a distrus o bună parte din producţia de rapiţă.
"În România, FirstFarms a reînsămânţat unele suprafeţe dedicate rapiţei de toamnă şi orzului de toamnă cu floarea-soarelui şi porumb", spun oficialii companiei daneze într-un raport remis Bursei de la Copenhaga. Reprezentanţii FirstFarms nu au precizat suprafeţele exacte de rapiţă şi orz ce au fost înlocuite cu alte culturi de primăvară. Mişcarea vine în contextul în care seceta a distrus o bună parte din culturile însămânţate în toamna trecută. Spre exemplu, în cazul rapiţei estimările Coceral, o organizaţie europeană a traderilor de materii prime agricole, arată că recolta de rapiţă a României din acest an va coborî de la 0,7 milioane de tone la 0,25 milioane de tone. În bani, dacă anul trecut recolta totală de rapiţă a adus în conturile producătorilor 280 milioane de euro, în acest an (la preţurile din prezent) fermierii vor strânge în hambare rapiţă cu o valoare totală de trei ori mai mică.
Strategia FirstFarms este în ton cu deciziile luate şi de alţi mari fermierii de pe piaţa locală care au înlocuit rapiţa şi orzul de toamnă cu floarea-soarelui sau porumb (culturi ce se însămânţează în primăvară). Spre exemplu, omul de afaceri Adrian Porumboiu, care controlează circa 40.000 de hectare prin intermediul Comcereal Vaslui, a redus cu 30%, la 3.500 de hectare, suprafaţa acoperită de rapiţă după ce seceta a distrus o mare parte a acestei culturi. Recent, şi Ştefan Poienaru, un alt mare producător agricol din România care administreaz