Întreprinzătorii români au tot dreptul să se plângă de faptul că statul nu îi sprijină în niciun fel, spune Mehmet Sumeroglu, preşedinte şi CEO al Turk Barter România, cu afaceri globale de peste 300 mil. de euro în 2011, la un portofoliu intermediat de peste 2 mld. de euro. Ba mai mult, politicile Guvernului sunt ostile dezvoltării unei afaceri în ţara noastră.
„Distanța asta dintre mediul de afaceri și stat trebuie micșorată“, crede omul de afaceri turc.
Selecțiuni din discuţia cu Capital:
>> „Nu sunt foarte multe mecanisme funcționale aici. În Turcia, spre exemplu, statul, chiar dacă nu oficial, dar neoficial sprijină mult sectorul privat. Din nefericire, în România lucrul acesta nu prea s-a întâmplat. Când deschizi o prăvălie, înainte de client îți intră controlul”
>> „E imposibil să fii exact pe texul legii. Noi, ca oameni de afaceri, încercăm să facem business, nu să facem o firmă exact ca în manuale. O companie care abia a deschis ușile şi, evident, nu a câștigat nimic, trebuie sprijinită puţin. Să mai închidă și statul român ochii, firmele să mai crească (...) Oricum, statul nu rămâne în pagubă”.
>> „Gata, nu mai merge (în continuare) cu ideea aia de e bine şi așa, cum se întâmpla prin 2005-2008. România a avut o perioadă în care toată lumea a câștigat fără să ştie de unde, ce şi cum... pur și simplu te trezeai dimineața și sigur te întorceai acasă cu un mic profit.
Mulți dintre cei care nu au avut o experiență de business în spate au crezut că România a ajuns la un anumit nivel și că lucrurile vor merge numai așa, adică lapte și miere. S-au înşelat”
>> „ Cunosc mulți oameni de afaceri care au băgat foarte mulți bani în leasing, credite bancare, fără să aibă un business plan bine pus la punct. Ați văzut că după un mic cutremur s-a prăbușit tot, nu?. Ei, ca mulţi alţii, au visa