Ultima oră: Guvernul renunţă la impozitul anticipat de 16% pe tranzacţiile profitabile de pe bursă. Joi seara Ministerul Finanţelor a publicat o nouă formă a ordonanţei de modificare a Codului fiscal, prin care se elimină reţinerea anticipată a unui impozit de 16% pe tranzacţiile profitabile de pe bursă. Investitorii vor plăti impozitul la finalul ficărui an, pe diferenţa dintre câştigurile şi pierderile înregistrate din tranzacţiile cu acţiuni şi din investiţiile în fonduri mutuale în anul respectiv.
Fiscul susţine că nu are date centralizate privind sumele colectate în ultimii ani din impozitul pe tranzacţiile bursiere deşi în urmă cu patru ani Ministerul Finanţelor dispunea de aceste informaţii.
Fără a putea cuantifica măcar cât strânge statul din impozitul pe tranzacţii bursiere, Guvernul era gata să impună un nou sistem de impozitare care ar fi putut distruge complet o piaţă care şi aşa a fost decimată în ultimii ani de criză.
Renunţarea la declaraţiile trimestriale depuse la fisc de investitorii în acţiuni şi în fonduri mutuale este un pas pozitiv în vederea reducerii birocraţiei, însă preţul plătit de piaţă ar putea fi impozitarea la sursă cu 16% a tranzacţiilor profitabile ar putea duce la dispariţia completă a investitorilor activi de pe bursă, adică aceia care susţin în prezent tranzacţiile şi aşa reduse. Asta deoarece un astfel de impozit care nu ţine cont şi de pierderile pe care investitorii le înregistrează în decurs de un an face ca aceştia să devină creditori ai statului şi să nu-şi mai poată susţine activitatea de investiţii.
Asta va face ca investitorii să migreze către platformele de tranzacţionare operate de brokerii străini, pe care nu există reglementări clare privind impozitarea câştigurilor.
Deja s-a văzut în ultimii ani o creştere a popularităţii tranzacţionării pe pl