Corturi albe întinse pe povârnişul dealurilor, steaguri fluturând în vânt deasupra cartierului general, detunături de artilerie şi de armament uşor, fum şi praf, comenzi sacadate şi urale în timpul asaltului: acesta va fi cadrul războinic în care se va găsi orice turist aflat la Fundata în ziua Înălţării şi în următoarele.
Marea schimbare din viaţa liniştită a localnicilor ca şi a vizitatorilor din depărtări se datoreşte faptului că un nou festival militar apare pe firmamentul mişcării de reconstituire istorică din România. Această pitorească localitate montană, aflată la o altitudine de 1275 m, în apropiere de Râşnov şi de Bran, şi la distanţă de 40 km de Braşov, este strâns legată de istoria Războiului cel Mare. În 1916, după doi ani de neutralitate, când România a declarat război Imperiului Austro-Ungar, Fundata a fost primul sat de dincolo de graniţă pe care l-au cucerit trupele noastre, la sfârşitul lunii august. Au fost luaţi prizonieri 3 ofiţeri şi 150 de soldaţi cesaro-crăieşti. Dar, în acea luptă a căzut şi primul ofiţer român, locotenent colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea adjunctul comandantului Regimentului 30 Infanterie "Muscel".
Primăria Fundata organizează, în intervalul 24-27 mai, prima reconstituire a luptei de acum 96 de ani. Pentru coordonarea evenimentului a fost solicitată Asociaţia "6 Dorobanţi" care are deja experienţa mai multor asemenea festivaluri internaţionale ce s-au desfăşurat, începând din 2009, la Râşnov. Au fost invitate o suită de grupuri, deja cunoscute şi cu care s-a colaborat de mai mutle ori, cu succes: "1914-21 Association" din Marea Britanie; K.u.K. Tiroler und Vorarlberg Gebirgsartillerieregiment Kaiser Nr. 14, din Austria; Agency REX, Brno; Císařský a Královský pěší pluk č. 28, Prag; Klub Vojenské Historie 43.pĕši pluk Brno, Klub přátel pluk Karla Vašátky, toate din Republica Cehă; Societatea Naţională "Tradiţia"