In nicio parte a corpului nostru depozitul de grasime nu este atat de periculos pentru sanatate ca in zona abdomenului. De aceea, unii medici, odata cu verificarea greutatii, recomanda si masurarea circumferintei abdomenului cu ajutorul unei benzi gradate, de tipul celor folosite la croitorie.
Daca n-o face medicul o putem face cu mijloace proprii. Chiar si fara sa cresti in greutate, o circumferinta mai mare a abdomenului - luata sub nivelul ombilicului - este motiv de proecupare serioasa, avertizeaza Factroom.
Grasimea de pe abdomen poate fi semnal ca tocmai se instaleaza o boala grava: o deficienta cardiaca, un diabet de tip 2 sau un accident vascular cerebral.
Predispozitia genetica poate contribui si ea la cresterea "burtii", dar asta nu inseamna ca nu pot urma si celelalte consecinte. Cauza trebuie gasita si tratata.
Unii spun ca berea ingrasa. Studiile au arata ca, totusi, nu exista nicio legatura intre ingrasare si consumul de alcool. Bauturile alcoolice insa se asociaza cu pofta de mancare si afecteaza hormonii care dau senzatia de satietate. Pe scurt, cine bea mananca, iar cine mananca se ingrasa.
Exista alimente din ale caror grasimi se formeaza usor grasimea de pe burta: margarina, produsele de patiserie, prajiturile, dulciurile de orice fel, slanina, grasimile prajite.
Desi si femeile sunt adesea predispuse la ingrasare, consecintele ingrasarii la barbati sunt mult mai grave si se manifesta mai repede in timp, din cauza diferentelor hormonale. In general, barbatii sunt predispusi sa adune grasimea la orice varsta, pe cand femeile au aceasta predispozitie mai mult dupa 40-45 de ani, atunci cand nivelul de estrogen scade.
Ce e de facut?
Indiferent daca grasimea se depune in contextul mostenirii genetice sau prin "evolutia" trupului, solutia se contureaza odata cu