Proiectele informatice ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) trebuie să continue, implementarea cardului naţional fiind singura modalitate de a elimina frauda, întrucât acest document nu permite nicio raportare falsă, a explicat, vineri, fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă.
"Este obligatorie finalizarea platformei informatice. Trebuie să continue proiectele informatice derulate de CNAS în acest moment, pentru că finalizarea acestora, respectiv a cardului şi a dosarului electronic, va avea efecte în ceea ce reprezintă reforma sistemului sanitar. Ordonanţa de urgenţă privind cardul naţional ar trebui adoptată cât mai reprede", a mai spus Duţă, prezent la conferinţa "e-Health Congress 2012, e-prescription şi cardul naţional de sănătate: instrumentele secolului XXI".
Potrivit lui Duţă, frauda la nivelul întregului sistem de sănătate este, în prezent, de minimum 400 de milioane de euro. "Toţi prescriu şi raportează servicii. Cardul de sănătate nu îţi pemite să raportezi fals. Fals este şi atunci când o reţetă este prescrisă pe numele unor pacienţi care vin foarte rar la medic. Nu există sisteme foarte bine cuantificate de control", a mai spus Lucian Duţă.
Fotul preşedinte al CNAS a mai spus că scandalul privind taxa clawback a pornit de la faptul că firmele au fost puse să plătescă taxe pentru produse pe care nu le-au vândut, dar care apar în sistem ca şi cum ar fi fost consumate.
"Scandal cu clawback este pentru că firmele spun că nu au vândut de cât le pun eu să plătească. Eu, pe evidenţele mele, spun «uite cât ai cheltuit». Diferenţa între ceea ce îl pun să plătească şi ceea ce zice el că a cheltuit este hoţia", a explicat Duţă.
Reprezentatul unei companii de farmaceutice afirmă că, atâta timp cât autorităţile anunţă că în sistem există o fraudă de 10-20 la sută, înseamnă că efectele acesteia sunt resimţite de compan