Regimul Dukan se deosebeşte de numeroase alte cure prin faptul că, deşi asigură o pierdere rapidă în greutate, presupune şi o perioadă de menţinere, pe care persoana în cauză trebuie să o respecte. Specialiştii în nutriţie spun că această dietă este o cură de slăbire bogată în proteine, iar datorită abundenţei acestor nutrienţi slăbeşti fără să te înfometezi sau să pierzi din masa musculară.
Regimul Dukan seamănă cu o cură hiperproteică, dar reuşeşte să se diferenţieze prin etapa de menţinere. Această dietă presupune 4 paşi:
● Etapa de ATAC - trebuie urmată 9 zile. În această fază, persoanele vor mânca numai proteine. Printre alimentele cu un conţinut ridicat de proteine se numără carnea, laptele şi produsele lactate, brânzeturile, ciupercile, fasolea, ouăle, mazărea şi lintea. În prima fază, legumele şi dulciurile de orice natura sunt interzise. În plus, alimentele permise nu trebuie prăjite.
Acestea se vor fierbe, prepara la aburi sau pe grătar. În acestă fază este obligatoriu să beţi între 1,5 şi 2 litri de apă pe zi. Dimineaţa se va face o excepţie, fiind recomandat să beţi o cană de lapte cu două-trei linguri de fulgi de ovăz.
● Etapa de CROAZIERĂ - 5 zile. În această fază se alternează zile de regim în care se mănâncă doar proteine cu zile în care, pe lângă proteine, sunt incluse şi legumele. Morcovul, porumbul, cartofii şi orezul trebuie evitate. De asemenea, sunt interzise şi făinoasele.
Specialiştii recomandă recomandă ca legumele să fie introduse treptat în dieta Dukan, câte una la o masă. De asemenea, se va menţine regula ca la micul dejun să nu lipsească laptele cu fulgi de ovăz.
● Etapa de CONSOLIDARE. Această fază durează 10 zile, fix numărul de kilograme pe care ar fi trebuit să reuşiţi să-l pierdeţi până acum. Nutriţioniştii spun că, în această perioadă, organismul are tendinţa de a pune la loc kilogramele pie