Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, spune că trebuie stabilit clar ce finanţează statul şi ce finanţează sistemul de asigurări de sănătate, adăugând că statul ar trebui să plătească pentru urgenţe, prevenţie, boli endemo-epidemice şi pentru cele un milion de persoane scutite de la plata asigurărilor.
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a început discuţiile privind pachetul de servicii medicale de bază şi oricare va fi decizia care va fi luată "va satisface pe unii şi nu va satisface pe alţii", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Placa turnantă a finanţării sistemului de sănătate este definirea pachetului de servicii medicale de bază. Atunci când noi am pornit sistemul de asigurări de sănătate, care realmente a constituit o reformă reală în sănătate şi care a adus beneficii clare sistemului de sănătate - deşi există voci care spun că ar trebui să revenim la finanţarea pe buget de stat -, am făcut una din marile greşeli greu de corectat: am făcut un pachet de servicii medicale de bază atotcuprinzător, încât suntem în situaţia în care, constatând că acest pachet de servicii medicale de bază nu poate fi acoperit de fondul de asigurări, să identificăm două soluţii. Fie creştem veniturile - asta înseamnă creşterea contribuţiilor de asigurări de sănătate, fie reducem pachetul. (..) Trebuie la un moment dat să luăm o decizie, care va satisface pe unii şi nu va satisface pe alţii", a spus Cepoi.
El a precizat că va prezenta, în urma consultărilor cu toţi cei interesaţi, mai multe soluţii, inclusiv cele pe care le-a identtificat în diverse sisteme de sănătate - francez, german, englez, unde există "o experienţă pozitivă" - şi care ar putea fi preluate.
Cepoi a subliniat că decizia, "care are implicaţii sociale, etice, economice", nu poate fi luată doar de către Ministerul Sănătăţii sau de ministrul