Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, susţine că în prezent analizează situaţia spitalelor închise la 1 aprilie 2011, existând posibilitatea deschiderii unor "centre de sănătate multifuncţionale" sau chiar a redeschiderii, pe cheltuiala autorităţilor locale, a celor care au fost "închise eronat".
Vasile Cepoi a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că este în curs o analiză privind situaţia spitalelor închise, existând chiar şi posibilitatea redeschiderii celor care au fost "închise eronat", transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a subliniat că astfel de cazuri sunt puţine.
"Acolo unde s-a închis un spital sau nu mai funcţionează la ora actuală - sau nu s-a închis, spitalul există şi n-a fost nici desfiinţat măcar, dar nu mai funcţionează, deci populaţia respectivă nu mai beneficiază de nişte servicii medicale - se pune întrebarea: serviciile medicale pe care spitalul respectiv le acorda erau de nivel de servicii de spital sau nu? Dacă vom constata că erau într-adevăr servicii spitaliceşti şi atunci a fost eronat întreruptă activitatea acelui spital, vom permite să se refacă, dacă este posibil, dacă constatăm că are resursele necesare. Dar în această situaţie vor fi foarte puţine spitale, pentru că majoritatea nu acordau servicii spitaliceşti, ele acordau servicii de tip ambulator, doar că, fiind numit spital, fiind în relaţie contractuală cu Casa (de Asigurări de Sănătate), pacienţii respectivi dormeau acolo", a spus Vasile Cepoi.
El a susţinut că acest fapt a devenit evident în momentul în care s-a luat decizia închiderii unor spitale, iar pacienţii din acestea ar fi trebuit transferaţi în alte unităţi medicale.
"Deci în ziua în care aceste spitale trebuiau să-şi transfere pacienţii internaţi în alte spitale, din capitala (reşedinţa - n.r.) de judeţ, spre exemplu, toţi pacienţii respectivi s-au externat, nu pre