Cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite sunt cei mai mari exportatori de arme ai lumii. Pot ei asigura securitatea? Amnesty International este de alta parere. Sursa imagine: dw.de
Pentru Wolfgang Grenz, Secretarul General al Amnesty International Germania, anul 2011 a fost anul protestelor in lume.
Scanteia Primaverii Arabe a „ocolit” China si Azerbadjan, Yemen si Bahrain.
Dar succesul miscarilor democratice din Tunisia, Libia si Egipt nu au fost reproduse in alta parte.
Europa si SUA au oferit un suport verbal miscarilor democratice, pe deplin constiente de faptul ca, „critica opresiunii de stat si conditiile economice grele au fost justificate, potrivit raportului anual al Amnesty International, publicat joi.
Cu toate acestea, raportul mai citeaza ca "ei nu au vrut sa renunte la <
Wolfgang Grenz citeaza Bahrainul ca un exemplu: o tara "in care Statele Unite au, de asemenea, un interes geostrategic si militar. Arabia Saudita a permis zdrobirea miscarii de protest. Doar unele dintre miscarile pro-democratie au fost sustinute. In ceea ce priveste alte tari,... statele-cheie, fie au ramas tacute fie au continuat sa sprijine asupritorii, oferindu-le arme. "
Germania este unul dintre acesti furnizori.
Conform rapoartelor de presa - care nu au fost negate - Consiliul Federal de Securitate a aprobat exportul a mai mult de 200 de tancuri germane de lupta Leopard 2 catre Arabia Saudita, prin vot secret, in vara anului 2011.
Decizia a fost puternic criticata atat de opozitie cat si de catre bisericile din Germania.
Potrivit Amnesty International (AI), Germania, este cotata ca fiind al saptelea mare furnizor de arme din lume - "chiar in