Premierul Victor Ponta a acuzat Curtea Constitutionala si Avocatul Poporului pentru faptul ca ordonanta de urgenta prin care retragea banii de la primarii si consilii judetene a fost declarata neconstitutionala.
Seful Guvernului considera ca CCR a dat o alta decizie decat daduse in trei situatii identice, cand Guvernul Boc retrasese banii autoritatilor locale PSD si PNL, la sfarsitului lui 2008.
Desi decizia CCR arata ca ordonanta data de Guvernul sau avea prevederi neconstitutionale, Ponta considera ca, de fapt, aceasta hotarare nu inseamna ca OU era constitutionala, doar ca spune Guvernului ca nu se pot lua bani de la primariile cu datorii.
As dori sa fac o precizare referitoare tot la autoritatile locale, la o decizie a Curtii Constitutionale, adoptata ieri - lucrurile n-au fost comunicate foarte clar - am in fata adresa oficiala prin care sunt anuntat (...)' Curtea Constituionala, cu majoritate de voturi, a constatat ca dispozitiile din ordonanta de urgenta (...) sunt constitutionale. (...)precizand insa ca nu vor putea fi recuperate sumele deja utilizate de autoritatile locale, lucru pe care l-am spus foarte clar si ca adaugandu-se ca nu pot fi retrase sumele de la autoritatile locale care au inregistrat arierate sau utilizeaza sumele pentru cofinantarea pe fonduri europene", a interpretat Ponta.
Cu doua jumatati de masura?
"In primul rand, ordonanta pe care am adoptat-o in prima sedinta de Guvern e similara cu ordonanta de urgenta din 30 decembrie 2008 care prevede recuperarea unor sume de bani de la alte autoritati teritoriale (...) A fost atacata de 3 ori in fata Curtii Constitutionale, am deciziile (...) in toate cele 3 decizii, CCR respinge exceptiile de neconstitutionalitate.
In cazul Guvernului Ponta, Curtea nu a mai fost la fel de consecventa, spune ca e constitutionala, dar nu mai pu