Ziua de ieri a însemnat un nou cutremur pentru românii care au datorii în euro, ori pentru cei care se pregătesc să facă o achiziţie importantă, cum ar fi o casă sau o maşină. BNR a anunţat un curs de 4,4662 de lei/euro, cea mai slabă cotaţie din istorie! Specialiştii au explicat pentru Libertatea ce înseamnă această devalorizare pentru industria alimentară, pentru piaţa imobiliară şi pentru preţul carburanţilor. Ziua de ieri a însemnat un nou cutremur pentru românii care au datorii în euro, ori pentru cei care se pregătesc să facă o achiziţie importantă, cum ar fi o casă sau o maşină. BNR a anunţat un curs de 4,4662 de lei/euro, cea mai slabă cotaţie din istorie! Specialiştii au explicat pentru Libertatea ce înseamnă această devalorizare pentru industria alimentară, pentru piaţa imobiliară şi pentru preţul carburanţilor.
“Pe piaţa creditelor nu vor fi schimbări majore, întrucât creditele în valută au în continuare un risc extrem de ridicat. Nu trebuia să ajungem la acest nivel de devalorizare a leului ca să realizăm asta! Creditul în euro trebuie să îl facă doar cei care au venituri în moneda europeană, iar împrumuturile în lei sunt fără riscuri pentru cine are salariu în moneda naţională”, ne-a precizat Radu Cristian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
“Instabilitatea cursului leu-euro riscă să creeze panică pe piaţa imobiliară, iar numărul tranzacţiilor, care oricum este limitat în această perioadă, poate scădea şi mai mult. Factorul psihologic este determinant în această piaţă. Un alt aspect ce merită luat în calcul e cel al preţului, care se exprimă în euro, adică asistăm practic la o scumpire a apartamentelor cu fiecare nou prag maxim atins”, ne-a declarat Adrian Erimescu, manager general imobiliare.ro.
“Agricultorii au probleme mari din cauza devalorizării zilnice a leului, fiind deseori în imposibilitatea de a face plăţi. Ne aşte