Câţiva deputaţi democraţi din Parlamentul Republicii Moldova propun modificarea legislaţiei, astfel încât pensiile mai mici de 1.500 de lei să fie indexate cu un procent mai mare decât restul, pentru a elimina inechitatea socială. Iniţiativa, ce va necesita circa 600 de milioane de lei, e calificată de experţi drept una populistă.
În fiecare an, la 1 aprilie, pensiile de asigurări sociale de stat sunt indexate, iar coeficientul de majorare se calculează în baza ratei anuale a inflaţiei şi în funcţie de creşterea salariului mediu pe ţară. Astfel, în acest an toate pensiile au fost majorate la fel - cu 9,6%.
Este un sistem inechitabil, susţin în unison şi specialiştii, şi politicienii. Astfel în acest an, pensionarii care primesc în medie 800 de lei s-au ales cu o majorare de vreo 80 de lei, în timp ce în cazul beneficiarilor de pensii de 8.000 de lei creşterea a fost de aproape 800 de lei, adică de zece ori mai mare. Altfel spus, indexarea a fost resimţită mai mult de cei care beneficiază de pensii de lux.
Nu e o glumă! Pensiile cresc de la 1 aprilie cu 9,6%
Majorarea pensiilor cu 9,6% va necesita circa 500 miloane de lei
FORMULA DE INDEXARE VA FI MODIFICATĂ
Deputaţii democraţi propun modificarea formulei actuale de indexare, astfel încât coeficientul aplicat pensiilor mai mici de 1.500 de lei să fie practic de două ori mai mare decât în cazul plăţilor sociale ce depăşesc valoarea respectivă. „Dacă această formulă ar fi fost aplicată de la 1 aprilie 2012, pensia medie din agricultură ar fi crescut cu 105,13 lei, şi nu cu 75,32 lei, iar pensia medie pe economie s-ar fi mărit cu 120,68 lei, şi nu doar cu 86,45 lei", precizează autorii iniţiativei.
Deputaţii au calculat că aplicarea noului mecanism va necesita anul viitor o majorare a cheltuielilor bugetare cu circa 589 de milioane de lei. Viorica Antonov, expert asociat la IDIS V