Fundaţia Pro Patrimonio România a lansat în urmă cu două luni volumul " Cui i-e frică de cartierul Matache? Principii de regenerare urbană pentru zona Matache - Gara de Nord din Bucureşti ", cu autor colectiv Arhitecţii Voluntari , concept editorial Mirela Duculescu.
Cine sunt Arhitecţii Voluntari? Este vorba despre un grup de peste 30 de profesionişti, arhitecţi, urbanişti, ingineri, critici de artă de toate vârstele, inclusiv studenţi, profesând în diferite companii sau făcând parte din diverse ONG-uri. Doresc să lucreze pentru regenerarea cartierului Berzei-Buzeşti şi a împrejurimilor Halei Matache Măcelaru şi au apărut odată cu pericolul demolării nejustificate a Halei. Pentru argumentarea acţiunii de salvare au fost extinse studiile de analiză urbană, care au cuprins diverse aspecte sociale, economice şi ecologice tratate comparativ, apoi s-au extras concluziile şi s-au comunicat autorităţilor şi partenerilor de dialog. A rezultat, între altele, această carte care cuprinde atât studii ale unor arhitecţi, cât şi ale altor experţi în dezvoltarea oraşelor, arhitectură, antropologie, literatură, publicistică, peisaj urban. Întrebarea la care încearcă ei un răspuns este: De ce să nu aplicăm şi în Bucureşti o viziune coerentă de dezvoltare?
La sfârşitul anului 2010, se ştie, Primăria Municipiului Bucureşti a decis începerea lucrărilor pentru Diametrala Nord-Sud, având la bază Planul Urbanistic Zonal pentru Diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus. Demolările au retrezit amintiri dureroase bucureştenilor, mai ales prin modul în care au fost puse în aplicare (executate noaptea, fără desfacerea pieselor valoroase şi refolosirea acestora sau a materialelor, cu evacuări de populaţie în plină iarnă etc.). PUZ-ul este nesustenabil şi anacronic, cu premise şi priorităţi false, care ignoră realitatea complexă a vieţii şi locuirii în cartier. Prem