Carmina Rogojeanu-Smith, Ewopharma: Aceasta reprezintă lovitura finală dată de autorităţi
Dragoş Damian, APMGR: Mediul este atât de ostil pentru companiile care produc medicamente ieftine, încât acestea ar putea să dispară de pe piaţă
Sorin Popescu (ARPIM): Vor exista probleme şi cu medicamentele ieftine, şi cu cele scumpe
Suprataxarea producătorilor de medicamente, prin aşa-numitul clawback, afectează atât pacienţii, care nu mai au acces la tratamentul de care au nevoie, cât şi companiile, întrucât fabricarea produselor farmaceutice şi vânzarea lor pe piaţa din România nu prea mai este rentabilă. Cu toate că scopul acestei taxe a fost de a tempera consumul de medicamente, de fapt, introducerea taxei clawback, începând cu trimestrul patru al anului trecut, are un efect negativ asupra pacienţilor, limitându-se accesul la medicamente ieftine. "Taxa clawback reprezintă lovitura finală dată de autorităţi", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Carmina Rogojeanu-Smith, country manager al Ewopharma România.
Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a declarat, pentru Curierul Naţional, că producătorii nu îşi permit să fie suprataxate, în contextul în care preţurile medicamentelor în România sunt la minimul european, iar plăţile se fac la un an după ce produsele farmaceutice au fost livrate. "Mediul este atât de ostil pentru companiile care produc medicamente ieftine, astfel încât există posibilitatea ca acestea să dispară de pe piaţă", a explicat acesta, adăugând că pacienţii vor avea cel mai mult de suferit, întrucât tratamentele alternative vor fi reprezentate de medicamente scumpe. Dragoş Damian a mai spus că astfel vor creşte şi costurile din sistem.
De asemenea, Sorin Popescu, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a af