O nouă serie a Mărturiilor despre Lume începe azi în Armenia – o ţară mică din Caucaz, fostă republică URSS, independentă din ‘91. Doar trei milioane de armeni mai locuiesc în ţară, în vreme ce Diaspora numără peste opt.
Doar trei milioane de armeni mai locuiesc în ţară, în vreme ce Diaspora numără peste opt. Cu o istorie veche impresionantă şi o cultură bogată, Armenia e o ţară în curs de dezvoltare şi redefinire e identităţii. E cunoscută ca primul stat din lume care a adoptat creştinismul, dar şi pentru genocidul care a dus la îngheţarea relaţiilor cu Turcia sau conflictul din regiunea Nagorno-Karabah. În 2012, societatea armeană e vizibil polarizată şi ocupă primul loc în clasamentul corupţiei din Comunitatea Statelor Independente. 10 la sută dintre armeni trăiesc sub pragul sărăciei, cu un dolar pe zi. Viaţa colorată a Erevanul contrastează puternic cu sărăcia satelor. ASCULTAŢI VARIANTA AUDIO: Un documentar de Ioana Haşu
În continuare despre sistemul de învăţământ din Armenia. După 1500 de ani de istorie a educaţiei, autorităţile lansează noi reforme pentru a ţine pas cu provocările şcolii moderne.
Şahul – brand de ţară
Profesorii unei şcoli din Stepanavan îmi vorbesc despre orele obligatorii de şah şi performanţele sportivilor. Materia se studiază încă din clasa întâi:
Arthur Nabandzya a fost profesor de matematică vreme de 12 ani. Anul trecut, când preşedintele Armeniei a decis să introducă ore obligatorii de şah în şcoală, s-a reprofilat fără regrete. Are o sală de curs specială, cu mese de şah în loc de bănci şi panouri pentru explicarea mutărilor importante.
Îmi vorbeşte despre rolul şahului în dezvoltarea personalităţii:
„Le dezvoltă capacitatea intelectuală, îi învaţă să gândească în perspectivă, să îşi asume deciziile. Văd cum jocul ăsta îi transformă – devin mai toleranţi, înţeleg că o înfrânge