Toti vrem sa stim cum va arata lumea intr-un viitor apropiat, dar si intr-unul indepartat. Pana acum, cine a incercat sa dea un raspuns a gresit. Ori a constatat ca n-are mijloacele necesare unei asemenea expertize, ori s-a dedat la fantezii, sincere sau speculative.
Avem tendinta de a exagera capacitatea de gandire si de a patrunde intr-un domeniu care nu ne este accesibil si sa facem impoteze. Iar ipotezele, trebuie sa recunoastem, n-au alta baza, decat fantezia - noteaza infoniac.ru.
Ipoteza 1: viitorul inseamna sa luam totul de la zero
Este ceva ilogic. Lumea a evoluat, a ajuns la un anumit stadiu si n-ar avea niciun motiv sa se intoarca acolo, de unde a plecat. Daca acceptam teoria evolutionista, ar insemna sa ne intoarcem la faza de maimuta, ca sa reluam etapele dezvoltarii. Daca ne gandim la teoria creationista, ar insemna ca totul sa fie nimicit fara motiv, ca sa reluam creatia.
Psihologii observa insa ca, atunci cand prefiguram un astfel de viitor, suntem tentati sa pornim de la unul din singurele doua scenarii care ne trec noua prin minte. Nimic nu ne opreste insa sa presupunem ca mai sunt si altele, la care nu ne-am gadit.
Ipoteza 2: istoria se repeta
Spre deosebire de ideea transanta "de la zero", scenariul istoriei care se repeta se bazeaza pe exemple din natura: ciclurile in timp. Ele intervin la repetarea anotimpurilor, la rasaritul si apusul soarelui, la miscarea lunii si fenomenul mareelor, la succesiunea generatiilor, la perenitatea vegetatiei.
Daca, in natura, totul se repeta, de ce nu s-ar repeta si in societate? Pe scurt, s-ar repeta razboaiele, oamenii s-ar masacra si s-ar reimpaca, dupa care s-ar masacra din nou, si-ar alege conducatori impotriva carora s-ar revolta apoi cu cruzime, ar proslavi salvatori pe care i-ar condamna ca tirani si, dupa ce s-ar reinstala p