Cercetătorii africani avertizează că mâncatul de carne de maimuţă sau gorilă poate provoca o boală similară cu SIDA, oamenii care consumă astfel de carne riscând să se infecteze cu virusul SFV (Simian Foamy Virus), asemănător cu HIV, informează Daily Mail. Acest lucru ar provoca o criză globală a sănătăţii, mai ales că 80% din carnea consumată în Camerun este rezultatul vănatului sălbatic, fără a măsurile de protecţie necesare.
Potrivit unor estimări, aproape 3.000 de gorile din sudul Camerunului sunt vânate în fiecare an. Alte statistici ne arată că peste 5 milioane de tone carne de animale sălbatice sunt aduse anual din Congo, acestea fiind purtătoare de viruşi.
Babila Tafone, veterinarul-şef de la Ape Action Africa (AAA), un ONG dedicat protejării speciilor de gorile aflate în pericol de dispariţie, a declarat, potrivit sursei citate, că mai multe animale aduse la centrul său au fost depistate cu SFV. ”Un studiu recent arată că virusul este acum purtat şi de oameni, în special la cei care se hrănesc cu carne de animale vânate în sud-estul ţării. Mai mult, chiar şi virusul ebola ar putea fi prezent”, a spus veterinarul, adăugând că 25 de persoane au murit după ce au consumat carnea unei gorile pe care au găsit-o moartă în păduri.
Mai mult, un alt cercetător, Dominique Baudon, a avertizat cu răspândirea acestui virus. Cu cât sunt consumate mai multe animale, cu atât oamenii sunt mai expuşi îmbolnăvirii, uneori chiar şi sub forme foarte puternice.
Cu toate acestea, autorităţile guvernamentale au recunoscut că nu se cunosc încă adevăratele efecte pe termen lung asupra oamenilor şi că nici nu ştiu exact cum este transmis virusul. ”Metoda exactă prin care se transmite nu a fost confirmată, dar avem semne că virusul se poate transmite prin salivă, sânge şi alte fluide din corp de la animalele afectate”, a spus acesta.
Cercetători