Nu doar în ţări de mâna a treia, ci şi în România, copiii mor pe capete din cauza sărăciei şi a sistemului medical defect. După marele exod, sunt spitale care funcţionează cu un singur pediatru.
În spitalele din România scapă cine poate
Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
În faţa Institutului de Ocrotire a Mamei şi Copilului, sunt parcate maşini cu numere din toată ţara. Situaţia e trasă la indigo la mai toate unităţile: mulţi părinţi îşi aduc în Capitală copiii după ce trec prin experienţe cutremurătoare în spitalele din provincie.
Daniela este de 10 zile internată cu cei doi copii, de 3 şi 5 ani, şi răsuflă uşurată că a scăpat de calvarul trăit la spitalul din Buzău. "Acolo doctorii nici măcar nu lasă mama să rămână cu copilul dacă nu alăptează. Îl laşi în spital şi Dumnezeu cu mila. Şi condiţiile sunt de groază: igrasie în saloane, WC-uri înfundate. Aici (la IOMC- n.r.), se schimbă lenjeria după fiecare pacient, acolo n-am văzut aşa ceva. Lumea se străduieşte şi nu se ia şpagă", spune femeia, care se miră "cum a fost posibil ca fetiţa aceea să moară".
Cazul la care face referire, cel al Nicoletei Şerban, fetiţa de 4 ani care a fost plimbată între spitale, dovedeşte încă o dată că sistemul medical e defect.
Copila a ajuns la spital cu roşu în gât, dar a murit din vina asistentei care a făcut greşeală după greşeală. Nicoleta este unul dintre cei peste 3.000 de copii care mor anual în România.
Cât despre cauze, există un întreg cerc vicios, începând cu sărăcia, lipsa de instruire a mamei şi continuând cu nepăsarea doctorilor şi aşa împuţinaţi şi lipsa protocoalelor de tratament.
Pe primul loc la mortalitate infantilă
PREMATURITATEA. În România, rata mortalităţii infantile (decesul copiilor în primul an de viaţă) este de 9,8 decese la 1.000 de nou-născuţi, o cifră aproape dublă fa