Recent, a ieşit de sub tipar prima lucrare monografică din România despre filosoful şi sociologul bucovinean Traian Brăileanu, parte a unei teze de doctorat cu acelaşi subiect, în curs de finalizare.
Lucrarea, care poartă titlul „Traian Brăileanu. Întruchipările raţiunii. Fapte, idei, teritorii ale realităţii din interbelicul bucovinean”, a apărut la Editura Paideia din Bucureşti, în Colecţia Studii şi eseuri - antropologie.
O carte recuperatorie
Este vorba, aşa cum ne spune autorul, despre o scriere „recuperatorie, de reconstrucţie a traseului pe care l-a străbătut din punct de vedere ontic, cu tot ce înseamnă acest aspect, inclusiv cu întruchipările raţiunii, una dintre personalităţile care şi-a lăsat în mod ineluctabil amprenta asupra câmpului intelectual manifestat cel puţin în interbelicul bucovinean, dar care s-a înrâurit întregului, racordându-se la teritoriile realităţii consumate în acea perioadă a societăţii româneşti, în integralitatea sa”.
„Odată cu prezentarea fenomenului Traian Brăileanu - spune Alexandru Ovidiu Vintilă - am încercat să recompunem harta dezbaterii de idei înregistrate, dar şi toposul devenirii istorice, şi asta abandonând orice filosofie a respingerii, referenţial cu care s-a operat de-a lungul timpului, mai ales în vremea din urmă, cea în care a domnit ciuma roşie, bolşevismul instaurat în România de tancurile sovietice după 23 august 1944”.
Pe Traian Brăileanu „nu-l putem ignora nepedepsiţi”
Pe Traian Brăileanu, fie că-l criticăm, fie că-l prezentăm în dialectica vieţii sale, fie că-i construim un encomion, „nu-l putem ignora nepedepsiţi”, ca să reluăm formularea lui Constantin Noica în care se referea la Hegel.
„Pe lângă faptul că Traian Brăileanu a fost o figură extrem de controversată - subliniază Alexandru Ovidiu Vintilă - derapajul său spre extrema dreaptă fiindu-i fatal în