Acuzaţii de abuzuri, încălcări ale drepturilor omului şi a libertăţii de exprimare fac concurenţă spectacolului organizat de Azerbaidjan anul acesta
În timp ce Europa aşteaptă finala plină de sclipici din această seară a concursului Eurovision, realităţile unui stat considerat anti-democratic cum este Azerbaidjanul, organizatorul evenimenutului, ies la iveală în presa occidentală.
Cât statul azer a investit enorm în imaginea concursului, organizat la Baku, un oraş plin de istorie, opozanţii regimului au pregătit proteste. „Organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului au acuzat autorităţile din Azerbaidjan că încalcă democraţia, libera exprimare şi că îşi închid opozanţii”, scrie azi BBC, în ediţia sa online.
În replică, guvernul azer spune că este doar o campanie vestică de denigrare a regimului din fostul stat sovietic, în mare parte musulman, aflat într-o strânsă „menghină” geopolitică, între Rusia, la nord, şi Iran, la sud.
Proteste tăcute
Săptămâna această, pe străzile din Baku, printre numeroase reclame lucitoare dedicate concursului, o serie de proteste au fost oprite de poliţie în faţa sediului televiziunii de stat care transmite evenimentul. Protestatarii scandau: „Libertate deţinuţilor politici!”.
Potrivit BBC online, au fost arestate cel puţin 30 de persoane, oficial. „Şi a mai fost un protest săptămâna aceasta – în jur de 100 de activişti care pur şi simplu s-au plimbat prin Baku, pentru a evita arestarea, fără să expună pancarte sau să scandeze”, scrie site-ul britanic. Protestatarii tăcuţi au purtat totuşi tricouri pe care au scris, în engleză, „Cântaţi pentru democraţie!”.
Rasul, unul dintre organizatori, a explicat: voia ca toţi concurenţii să se exprime pe scenă împotriva încălcării drepturilor omului în Azerbaidjan. Singura participantă care a avut totuşi o reacţie a fost suedeza Loreen. Autor