Înainte încă de a ajunge la Whitby, ultima bucată de drum este de fapt un carusel printre faimoasele moors din Yorkshire, niște întinderi nesfîrșite care arată ca fundul mării, dar fără apă deasupra, complet ireal. La ultima buclă în cădere liberă pe șoseaua în pantă cu o singură bandă pe sens, se distinge clar Whitby cu a lui mănăstire de pe deal, avînd în față portul și în spate o bucățică din Coasta de Est a Angliei. Satul, de fapt orășelul (are ceva mai puțin de 15.000 de locuitori, deci este totusi oraș), este ca un decor de film, adică nu-i lipsește nimic și nu are nimic în plus. Despicat în două de un pod rotativ peste rîul Esk ce se varsă în mare printr-un mic estuar, garnisit cu un port de toată frumusețea, Whitby are tot ce-i trebuie pentru o destinație turistică perfectă.
Şi oricît m-am plimbat pe străduțele mici și pietruite, pe faleză, prin port sau prin jurul mănăstirii, n-am reușit să înțeleg cum de acest orășel de pescari perfect romantic l-a putut inspira pe Bram Stoker să scrie Dracula. Legenda spune că se afla la Whitby pe la 1980 și prin fereastra camerei unuia dintre hotelurile de pe faleză, unde stătea pentru cîteva zile să se relaxeze și să se inspire, a văzut un vas rusesc pe numele lui Demeter eșuînd pe mal și un cîine mare și negru luînd-o la goană către cimitirul din spatele scheletului mănăstirii gotice. Se pare că și contextul politic de la vremea respectivă l-a ajutat să-și imagineze o „invazie” orientală pe cale marină, astfel că punctul de intrare a lui Dracula în Anglia este Whitby. Alții sînt de părere că seara, la lumina felinarului, străduțele mici sînt perfecte pentru fantasme vampiristice. Încă o dată, oi fi eu de vină, dar mie mi se par doar romantice.
DE ACELASI AUTOR Nimic despre Japonia Insulele insulei Moartea unui student Unde e nordul Angliei? Deși destinație turistică și de inspirație artistică pentru dive