Probleme politice, datorii mari, dobanzi foarte mici la obligatiuni, o populatie in continua imbatranire si amenintari cu reducerea ratingului de tara sunt aspecte ce picteaza un portret destul de corect al Statelor Unite, in aceasta perioada.
Insa aceleasi caracteristici se regasesc si in Japonia, tara aratata cu degetul de toti expertii drept exemplu negativ despre ce se poate intampla daca pastrezi datorii publice mari pentru o perioada prea lunga de timp.
Inca de la criza bursiera si bancara din urma cu 20 de ani, Japonia a suferit din cauza unei cresteri economice anemice, in timp ce datoriile sale au crescut exponential. Pana la sfarsitul acestui an, datoriile Japoniei sunt estimate sa ajunga la 239 la suta din produsul intern brut.
Statele Unite se descurca, deocamdata, ceva mai bine, datoriile sale fiind putin peste 100 la suta din PIB. "SUA se afla la un prag foarte riscant", a explicat Barry Anderson, fost oficial in cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), citat de CNN.
Stagnarea economica prelungita reprezinta un risc mult mai ridicat decat crizele subite, potrivit expertilor americani.
Desi multe tari cu datorii mari pe termen lung trebuie sa plateasca rate ale dobanzilor mai mari pentru imprumuturi, acest lucru nu se intampla intotdeauna, potrivit economistilor Ken Rogoff, Carmen Reinhart si Vincent Reinhart.
Ei au studiat 26 astfel de cazuri in economiile avansate, iar, in 11 din acestea, costurile de imprumuturi erau mai scazute sau la fel cu perioadele cu datorii mai mici.
Japonia este unul din exemple. In ciuda reducerii ratingului suveran in cateva randuri, in ultimul deceniu, dobanda pentru obligatiunile pe zece ani este sub 1 la suta. In SUA, al caror rating a fost scazut, pentru prima data, vara trecuta, acelasi tip de obligatiuni are