Ganditi-va la China ca la un iceberg. Varful este la suprafata, dar mult mai mult se ascunde in adancuri.
In raportul sau anual asupra capacitatilor militare ale Chinei, Departamentul de Stat de la Washington pare sa descrie subiectul ca fiind familiar, dar si misterios, in acelasi timp.
Documentul oficial, analizat de The Foreign Policy, raspunde totusi unor intrebari legate de incercarile chinezilor de a dezvolta rachete anti-balistice si legate de fixatia asupra Taiwanului. Multe alte intrebari raman fara un raspuns concret, iar cea mai importanta dintre ele este cea legata de strategia militara a Chinei.
Planul de cheltuieli pe termen lung
Desi bugetul oficial al apararii, pe 2012, este de 106 miliarde de dolari, o suma cu 11 la suta mai mare decat in anul precedent, Pentagonul sustine ca aceste cheltuieli sunt cuprinse undeva intre 120 si 180 de miliarde de dolari.
Planurile pe termen lung insa nu le cunoaste nimeni si, daca armata chineza se va dezvolta in ritmul de pana acum, Statele Unite vor putea fi depasite in ce priveste cheltuielile militare pana in anul 2020. Exista insa prea multe variabile, iar sumele nu pot fi prognozate.
Strategia nucleara
Pentagonul nu poate estima care este arsenalul nuclear real al Chinei, desi se presupune ca acesta ar fi mai mic decat al Statelor Unite, care se ridica la 5.000 de focoase nucleare. Anul trecut au existat informatii potrivit carora Beijingul ar detine 3.500 de focoase, ascunse in tuneluri subterane. Desigur, zvonurile nu au fost confirmate, ceea ce inseamna ca misterul ramane.
Arsenalul nuclear al Chinei, de 40 de ori mai mare decat estimarile internationale?
La ora actuala, China detine doua submarine nucleare de clasa Jin, tipul 094, dar nu detine, teroretic, rachetele care ar putea fi lansate de pe ele. In