Nesiguranta politica si financiara din Grecia a inceput sa afecteze intreaga economie a Europei, inregistrandu-se incetiniri ale cresterii chiar si in liderul neconstestat al zonei euro, Germania.
Afacerile din zona euro au inregistrat cea mai abrupta rata de scadere din ultimii trei ani, in luna mai.
Indicele care masoara activitatea economica a aratat ca pana si cele mai importante doua economii din zona euro, Germania si Franta, sunt puse sub o presiune puternica din cauza escaladarii crizei datoriilor din sudul continentului.
In ultimii doi ani, mediul de afaceri din Germania mai mult a ignorat criza din Grecia si Spania, deoarece avea destule comenzi din partea pietelor emergente, cu o crestere accentuata, cum ar fi China. Insa haosul din Grecia si posibila iesire a tarii din zona euro a inceput, dupa doi ani, sa afecteze increderea investitorilor din cea mai puternica economie europeana.
Oficialii din Italia, tara care ar fi printre primele victime in cazul unor atacturi speculative asupra euro, daca Grecia va renunta la moneda unica si se va intoarce la drahma, incearca sa fie optimisti si declara ca este mult mai probabil ca Grecia sa ramana in zona euro.
"Orice este posibil, dar cred ca cel mai probabil rezultat este cel mai pozitiv pentru Grecia si pentru noi toti", a spus premierul italian, Mario Monti, citat de Reuters. El a adaugat ca partenerii din zona euro ai Greciei au insistat asupra reformelor rapide si ajustarilor fiscale si ca se asteapta sa nu mai dureze mult pana tarile europene vor fi de acord cu introducerea bondurilor comune demonimate in euro.
Cel putin jumatate din guvernele din zona euro, precum si bancile si marile companii, isi fac planuri de urgenta in cazul in care Grecia se decide sa renunte la euro. Astfel, in ciuda declaratiilor lui Monti, ministrul de Finante