Multi oameni iau diverse suplimente vitaminice zilnic, in speranta ca vor fi protejati de anumite boli.
Timp de mai multe decenii, mesajul general a fost ca suplimentele ofera nutrienti vitali care adesea lipsesc din alimentatie, indeosebi antioxidanti ca vitaminele A, C si E, ce ajuta in lupta cu radicalii liberi, substante daunatoare, legate de aparitia mai multor afectiuni, printre care bolile de inima, Alzheimer, diabet, cancer.
Insa din ce in ce mai multi oameni de stiinta pun la indoiala beneficiile suplimentelor vitaminice si sugereaza chiar ca unele ar putea cauza probleme serioase, potrivit Daily Mail.
Suplimentele in doze mari pot face rau
In cadrul unui studiu dat publicitatii luna trecuta, realizat la Universitatea din California, nu s-au gasit dovezi care sa ateste faptul ca aceste suplimente reduc riscul de cancer la oamenii sanatosi.
De asemenea, un grup de oameni de stiinta, care a analizat mai multe cercetari legate de impactul suplimentelor cu antioxidanti asupra sanatatii, a decis ca unele suplimente, in doze mari, ar putea duce chiar la aparitia cancerului. Este vorba de doze mari de betacaroten (o forma a vitaminei A) si vitaminele C si E.
Iar acestea nu sunt singurele studii care sugereaza ca suplimentele vitaminice pot creste riscul de imbolnavire.
Un studiu realizat in 1994 a aratat ca suplimentele cu betacaroten luate regulat (20 de miligrame per pastila) au crescut riscul de deces cauzat de cancer la plamani cu 8%. Un studiu din 2002 releva ca doze mari de vitamina C (1 gram) si E (800 UI) aproape au triplat riscul de moarte prematura printre femeile aflate la postmenopauza.
De asemenea, in 2010, un grup de oameni de stiinta a descoperit ca suplimentele cu antioxidanti (vitaminele A, C, E si betacaroten) pot creste riscul de cancer la vezica urinar