Chiar dacă apa acoperă planeta în proporţie de 72%, apa dulce este o resursă rară, ea reprezentând doar 3% din acest procent. Din aceşti 3% doar între 1 şi 0,3% este bună de băut pentru oameni. De aceea, fiecare dintre noi putem face gesturi simple, zi de zi, pentru a economisi această resursă preţioasă. Chiar dacă apa acoperă planeta în proporţie de 72%, apa dulce este o resursă rară, ea reprezentând doar 3% din acest procent. Din aceşti 3% doar între 1 şi 0,3% este bună de băut pentru oameni. De aceea, fiecare dintre noi putem face gesturi simple, zi de zi, pentru a economisi această resursă preţioasă.
Adevărul este că noi risipim apa fără să ne dăm seama. Reflexele noastre vizavi de risipă au rămas din vremurile când apa de băut era din belşug. Pe vremuri, mamele sau bunicile noastre făceau baie în cadă zilnic, consumând apa curentă care era potabilă. A venit vremea însă când trebuie să ne revizuim obiceiurile moştenite din familie. Iată cum poţi face economie la apă, la tine acasă:
- Schimbă bazinul de la WC cu unul mai mic sau pune o sticlă din plastic plină cu nisip în interior. Astfel volumul de apă la umplere va fi mai mic. Acest truc te ajută să economiseşti 3000 de litri de apă pe an.
- Bazinele de WC noi au două butoane, cu fluxuri diferite de apă. Folosindu-l pe cel mic în mod curent vei economisi multă apă, mai precis de două ori mai puţin decât consumă un bazin cu o singură clapă.
- Când speli rufe la maşină, evită programul de prespălare. Utilizează-l doar cînd e absolut necesar, adică dacă rufele sunt foarte murdare. Dacă rufele sunt pătate foloseşte agenţi de scos petele sau freacă-le cu puţină apă şi săpun înainte, cum făceau bunicile sau mamele noastre.
- În loc să faci baie în cadă, fă duş. Consumul se reduce la jumătate.
- Dacă ai maşină de spălat vase să ştii că economiseşti apă la jumătate. Evită şi aici prespălare