Un tânăr din Sibiu este suspect de encefalită de căpuşă, după ce a fost înţepat de o astfel de insectă, bărbatul fiind tratat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, iar medicii spun că encefalita de căpuşă este o afecţiune mai gravă decât boala Lyme, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Medicul şef al Secţiei Clinice de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluţiu, a atenţionat autorităţile, vineri, în cadrul Comisiei de analiză întrunită la Prefectură pentru întocmirea unui plan de combatere a căpuşelor, că encefalita de căpuşă este o boală mult mai gravă la om decât boala Lyme.
Medicul a spus că are un astfel de caz în evaluare, după ce, în 2010, un alt sibian a fost diagnosticat cu acest tip de encefalită.
"Aş vrea să atrag atenţia că prin muşcăturile de căpuşă se pot transmite şi alte boli. Dacă astăzi vorbim doar de boala Lyme, nu aş vrea ca ulterior să vorbim şi de alte afecţiuni, în principal de encefalita de căpuşă, care este mult mai gravă decât boala Lyme (...). Aş vrea să vă uitaţi un pic în 2010, am avut un caz de meningoencefalită (...). Un tânăr care era muşcat de căpuşă. Aşa ceva nu se uită. Serologia pentru boală Lyme era de boala cronică la acel moment prin encefalita de căpuşă. Astăzi (vineri - n. r.), trimit încă un caz pentru serologie cu aceeaşi suspiciune", a spus Victoria Bîrluţiu.
Potrivit sursei citate, 30 de pacienţi din judeţul Sibiu au fost diagnosticaţi cu boala Lyme şi alţi patru aşteaptă rezultatele analizelor, medicul recomandând factorilor în măsură să încerce să procure vaccinul măcar pentru cei care sunt expuşi riscului de a fi înţepaţi de această insectă periculoasă.
"Pentru boala Lyme există vaccin şi aş sugera factorilor în măsură să încerce să procure pentru sectorul silvic şi pentru populaţia expusă la risc acest vaccin", a precizat Bîrl