Trecerea datei de înregistrare pentru primirea dividendelor înseamnă scăderi puternice pentru companiile care au ales să-și răsplătească acționarii cu o parte din profiturile de anul trecut.
Dividendele mari aferente profiturilor de anul trecut oferite de unele companii listate la BVB au fost unul dintre motivele pentru care bursa a avut un start foarte bun în acest an. Mai exact, un prim-trimestru care a însemnat randamente de peste 30% pe indici și pe anumite acțiuni.
Din păcate, „luna de miere“ nu a durat prea mult, așa că piața de capital și-a modificat trendul, principalele cauze fiind instabilitatea politică (atât internă, cât și externă), revenirea recesiunii în Uniunea Europeană, criza din Grecia etc. Cele mai importante acțiuni de la BVB rămân cele financiare. În special cele cuprinse în indicele BET-FI, adică cele cinci societăți de investiții financiare (SIF) și Fondul Proprietatea (FP), care au oferit și anul acesta dividende mari, randamente care, procentual, sunt mult peste dobânzile depozitelor bancare.
Și care au susținut, la BVB, atât lichiditatea zilnică, cât și creșterea. Investitorii au cumpărat titluri ale SIFurilor și FP nu doar pentru a beneficia de creșterea așteptată a cotațiilor, ci și pentru a beneficia de dividende. Prin urmare, primul lucru care se întâmplă după trecerea datei de dividend (data la care trebuie ca investitorul să fie înregistrat ca acționar pentru a primi partea din profit), este o depreciere imediată a cotației, cu un nivel apropiat de cel al randamentului dividendelor.
Acțiuni doar pentru dividende
„Teoretic, la data ex-dividendului titlurile ar fi trebuit să se corecteze cu valoarea dividendului, ca urmare a micșorării valorii companiei cu capitalul distribuit către acționari“, spune Daniela Ropotă, analist la Intercapital Invest. „Acțiunile se pot corecta însă cu mai mult sau cu