Spania a pompat vineri 19 miliarde de euro în banca Bankia SA, ceea ce echivalează practic cu naţionalizarea celei de-a treia bănci ca mărime din Spania, într-un efort dramatic de a linişti îngrijorările investitorilor despre stabilitatea sectorului său financiar, relatează Wall Street Journal.
Grijile faţă de băncile Spaniei, care sunt împovărate de miliarde de euro plasaţi în împrumuturi imobiliare toxice, au luat proporţii în ultimele săptămâni, pe măsură ce criza politică din grecia s-a adâncit, iar investitorii iau în calcul ieşirea Atenei din zona Euro.
Vineri, Standard&Poor a redus ratingul de credit al Bankia şi al altor patru bănci spaniole şi şi-a modificat prognoza economică pentru Spania, spunând că ţara va intra într-o recesiune de tip "double dip" (recesiune urmată de creştere apoi iar recesiune), ceea ce va duce la creşterea masivă a investiţiilor periculoase.
Injecţia de capital de la Bankia era aşteptată, însă a depăşit cu mult aşteptările analiştilor. Acest bailout este cel mai mare din istoria Spaniei, dublând suma cheltuită până acum pentru a curăţa sectorul bancar de investiţiile toxice ale bulei imobiliare.
Bankia devenise un barometru al stării sistemului bancar spaniol, pentru că era foarte expusă pe piaţa imobiliară. FMI a cerut lămuriri cu privire la această bancă.
Încă de la începutul crizei din Grecia, în urmă cu aproape 3 ani, liderii Europei s-au temut că Spania ar putea fi contaminată. Din cauza mărimii şi a complexităţii sale, un bailout al Spaniei ar fi pus la o încercare foarte grea capacitatea financiară şi politică a zonei Euro.
Una dintre îngrijorările care au apărut după această mişcare este că în sistemul bancar spaniol se ascund şi alte probleme despre care nu s-a ştiut până acum. Aceasta ar însemna că va fi nevoie de intervenţie internaţională masivă, ca în Grecia sau Irlanda.
Fondul de