Instanţa decide dacă va emite mandat de percheziţie în cazul urnei care ar conţine cenuşă a poetului maghiar Nyiro Jozsef, născut la Braşov, care a cerut prin testament să fie "îngropat în pământul în care s-a născut" şi tot instanţa este cea care suspendă înhumarea, susţin surse din magistratură.
Dacă demersul de a-i aduce cenuşa lui Nyiro Jozsef - incinerat în 22 mai, la Budapesta - pentru a fi îngropată la Odorheiu Secuiesc, duminică este unul privat, autorităţile române nu au cum să-l împiedice, potrivit noului Cod civil, au declarat, pentru MEDIAFAX, sursele citate.
Testamentul conţine dispoziţii referitoare la patrimoniul succesoral sau la bunurile ce fac parte din acesta, precum şi la desemnarea directă sau indirectă a legatarului. Alături de aceste dispoziţii sau chiar şi în lipsa unor asemenea dispoziţii, testamentul poate să conţină dispoziţii referitoare la partaj, revocarea dispoziţiilor testamentare anterioare, dezmoştenire, numirea de executori testamentari, sarcini impuse legatarilor sau moştenitorilor legali şi alte dispoziţii care produc efecte după decesul testatorului.
În cazul lui Nyiro Jozsef, primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a declarat presei că vineri, la 11.00, a primit o solicitare privind eliberarea unei autorizaţii pentru reînmormântarea lui Nyiro Josef. "Documentaţia a fost studiată la noi, în Primărie, a fost conformă cu legile de la noi şi ca atare, într-o jumătate de oră - o oră, s-a eliberat adeverinţa pe baza căreia poate fi înmormântat Nyiro Jozsef", a declarat Bunta Levente.
Prefectul Prefectul de Harghita are dreptul să conteste actul emis de Primărie.
Prectul harghitean Augusta Cristina Urzică a motivat întârzierea demersului juridic prin faptul că autorităţile locale au încercat să vorbească cu primarul Bunta levente pentru a îndrepta situaţi, însă edilul nu a fost de găs