Scabia este o afectiune care irita pielea si confera o senzatie de mancarime foarte suparatoare, fiind si foarte contagioasa.
Este transmisibila prin acarianul Sarcoptul scabiei, prin atingerea directa intre pielea unei persoane infestate si a alteia noi. Contactul sexual este una dintre cele mai comune modalitati prin care se transmite scabia.
Dupa cum declara pentru Ziare. com dr. Bogdan Macadon, acesti acarieni sunt foarte sensibili la mediul inconjurator, putand sa traiasca departe de corpul unei gazde cel mult 24-36 de ore.
Scabia nu se poate transmite decat in mod exceptional prin strangeri de mana, prin agatatul hainei pe acelasi cuier cu o persoana infestata sau chiar prin dormitul inr-un pat in care cu o noapte inainte a dormit o persoana cu raie.
Altele sunt modalitatile mult mai posibile de la care porneste aceasta problema, si anume imbratisatul sau dormitul impreuna cu o asemenea persoana.
Cainii si pisicile sunt infestati cu alt tip de acarieni decat oamenii, asa ca raia nu se poate transmite de la ei. Cand aceste mici organisme ajung de pe pielea lor pe pielea umana, nu reusesc sa se hraneasca si mor in scurt timp.
Simptomele scabiei: pielea este iritata, aparand mici umflaturi, basicute, care afecteaza anumite zone ale corpului, cum ar fi partea dintre degete, incheieturile si coatele, genunchii, zona taliei, in special a buricului, axilele, sfarcurile, deasupra calcaielor si chiar zona genitala.
Umflaturile se pot transforma apoi in cruste si pot contine sange. La copiii mici, iritatiile apar indeosebi in zona fetei, a palmelor, a gatului si a talpilor.
Este important de stiut ca simptomele raiei pot sa nu apara chiar 2 luni de la infestare, dar in acest timp o persoana ce are acarienii poate sa ii dea si altor oameni, fara ca macar sa stie.
Oda