Dinu Zamfirescu, numit de Guvernul Ponta în funcția de președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoriei Exilului Românesc (IICCMER), a semnat în 2005 o dispoziție privind "distrugerea prin incendiere" a unor documente din arhiva arhitectului Ștefan Gane. Personalitate a exilului românesc, Ștefan Gane (1924 – 1988) a declanșat în anii 80 o amplă acțiune de sensibilizare a opiniei publice internaţionale în legătură cu distrugerea monumentelor istorice din România, în urma ordinelor de demolare date de Nicolae Ceaușescu.
Dinu Zamfirescu
"Arhiva Gane" conţine scrisori, memorii și proteste trimise unor importanţi lideri politici din Occident, cum este cazul președintelui Franței, Francois Mitterand, unor personalităţi culturale europene influente, dar și unor figuri marcante ale culturii române, ce se aflau la acea vreme în exil.
Documentele au fost repatriate în urma demersurilor prof. Adrian Niculescu, fost vicepreședinte al Institutului Național pentru Memoria Exilului Românesc (INMER).
Institutul era condus la acea vreme de acelaşi Dinu Zamfirescu. Niculescu a intrat în conflict cu Zamfirescu în momentul în care oprit pe ultima sută de metri operaţiunea de distrugere a documentelor arhitectului Ştefan Gane, blocând deplasarea maşinii care transporta arhiva la crematoriu. Incidentul a dus la destituirea lui Niculescu din funcția de vicepreşedinte (cu rang de sub–secretar de stat) al INMER.
Vezi AICI fotocopii după documentele din arhiva arhitectului Ştefan Gane.
Repatrierea arhivei
In martie 1985, arhitectul Ştefan Gane a înfiinţat la Paris Asociaţia pentru Protecţia Monumentelor şi a Siturilor Istorice din Romania(APMSIR), scopul său fiind acela de a denunţa opiniei publice internaţionale demolările din perioada regimului ceauşist.
O lună mai târ