Republicanul Mitt Romney ar putea câştiga alegerile, dar trebuie ţinut cont de faptul că Barack Obama nu a pierdut deocamdată controlul.
Un recent sondaj de opinie a arătat că republicanul are un avantaj de trei procente în faţa actualului şef al Casei Albe. Dar trebuie notat faptul că, deşi mai sunt doar cinci luni până la prezidenţiale, cei mai mulţi dintre americani abia dacă dau importanţă cursei pentru Biroul Oval.
Anchetele sociologice făcute cu multă vreme înaintea momentului crucial pot da o vedere de ansamblu asupra situaţiei, însă este puţin probabil să anticipeze rezultatul. De pildă, în luna iunie a anului 1992, lider în sondajele de opinie făcute la nivel naţional era independentul Ross Perot. Aşa că de acum până în noiembrie se pot schimba multe.
Având în vedere cât de împărţite au fost părerile privind politicile în ultimii 12 ani, alegerile din acest an vor fi strânse. Totuşi, ştirile din domeniul economic care nu sunt deloc bune îl împiedică pe Obama să ia avânt în noua cursă pentru Casa Albă. Nivelul de popularitate al politicilor sale rămâne constant, însă nu depăşeşte 50%.
În sondaje, Obama este umăr la umăr cu Romney. Capacitatea actualului preşedinte de a se menţine pe poziţii în bătălia cu adversarul său republican arată faptul că mulţi îi împărtăşesc punctele de vedere. Dar nu îi va fi deloc uşor. Reforma sistemului sanitar şi criza din Europa, care ar putea afecta şi SUA, i-ar putea ridica probleme mari.
Dar Obama are un avantaj în colegiul electoral, o invenţie care face democraţia din SUA mai complicată şi mai nedreaptă. În loc să se numere voturile, iar preşedinţia să revină celui care este pe primul loc, candidaţii trebuie să câştige state şi voturile aferente electorilor fiecărui stat.
Tocmai din această cauză, în 2000, Al Gore, care a avut cu 500.000 de voturi mai mult decât George W. Bush, a pie