Tinerii care vor să-și rotunjească veniturile îmbină utilul cu plăcutul și aleg o slujbă într-o stațiune la mare sau la munte. De multe ori sunt însă dezamăgiți, deoarece distracția este stricată de lipsa timpului liber.
Cu mintea deja la vacanţă, tot mai mulţi studenţi şi chiar liceeni din anii terminali se gândesc că vara e un prilej de a face ceva bani de buzunar în timp ce muncesc. Joburile sezoniere le fac cu ochiul, deoarece sunt o sursă garantată de distracţie, bani şi de experienţă.
Cele mai căutate sunt cele care nu necesită experienţă mai deloc, majoritatea fiind din zona turism şi servicii. „În general, cele mai căutate joburi pentru perioada verii sunt cele de operator introducere date, telesales, operator call center, recepţionistă, manipulanţi, promoteri, ospătari, agenţi vânzări directe", afirmă Ruxandra Ionescu, consultant în resurse umane.
La acestea se adaugă cele de barmani sau de salvamari disponibile la malul mării. Ceea ce nu ştiu însă adolescenţii, spun specialiştii, este faptul că unele, cum ar fi slujbele de pe litoral, pot fi foarte solicitante şi, de cele mai multe ori, timpul liber lipseşte cu desăvârşire.
Tinerii care preferă să lucreze pe timpul vacanţei fac acest lucru în special pentru a nu mai depinde, din punct de vedere material, de părinţi, şi nu pentru a obţine experienţă în vederea unui viitor job.
Independenţa financiară
Spre exemplu, Sorin Matache (23 de ani), student din Bucureşti, a lucrat, în trecut, în Costineşti o vară întreagă. El s-a angajat pentru a-şi rotunji veniturile, iar tot ce a făcut a fost să aibă grijă şi să închirieze sky jet-uri.
Tânărul spune că a rămas cu destui bani, deoarece cazarea era oferită de către angajator, dar noaptea nu putea să se distreze foarte mult, deoare a doua zi la prima oră trebuia să fie la muncă.
„C