Pentru unii taţi, povara devine imposibil de suportat mai ales dacă îşi pierd slujba: rămân dependenţi de părinţi şi incapabili să îşi sprijine propriii copii. Mulţi ajung să trăiască pe străzi, relatează "New York Times", într+un amplu reportaj despre efectele crizei în statele din sudul Europei.
Criza economică din Europa e resimţită acut de o nouă clasă socială: bărbaţii separaţi sau divorţaţi care sfârşesc fără mijloace de trai, pe străzi, încercând în zadar să se întreţină şi pe ei, dar să plătească şi pensia alimentară.
Numărul taţilor care se regăsesc în această situaţie e greu de stabilit, dar chiar dacă nu e vorba de o cifră astronomică, potrivit sociologilor, e una în continuă creştere, mai ales în sudul Europei. O arată şi statistici guvernamentale, dar şi poveştile asistenţilor social.
În Italia, fenomenul este mai vizibil poate ca în alte părţi, scrie "New York Times", şi reflectă o combinaţie explozivă de factori: o criză economică ce face ravagii de patru ani, slăbirea sistemului de protecţie social, dar şi implozia familiei italiene.
Pentru unii taţi, povara devine imposibil de suportat mai ales dacă îşi pierd slujba: rămân dependenţi de părinţi şi incapabili să îşi sprijine propriii copii.
"Sprijinul pe care şi-l acordau familiile italiene şi care practice putea să substituie statul-providenţă nu mai este ceva ce poţi lua de bun", susţine Alberto Bruno, angajat al Crucii Roşii italiene în Milano. Oamenii pe care-i coordonează dau frecvent peste bărbaţi care locuiesc în maşini. Unii stau prin preajma aeroportului Linate din Milano şi se amestecă cu pasagerii, purtând acelaşi costum.
Unul dintre voluntari, Gianni Villa, de 25 de ani, care duce mâncare, îmbrăcăminte şi pături "hoardelor" tot mai mari de oameni fără locuinţă, povesteşte că a fost surprins de schimbarea pe care a văzut-o. "Înainte, bărbaţii care trăiau p