Mai întâi a fost rândul clinicilor și spitalelor private să prindă rădăcini în România. De câțiva ani însă, o piață nouă de servicii medicale câștigă tot mai mult teren: asistenţa medicală la domiciliu
Soții Stamate au o fetiță de șase luni, care s-a născut cu o sensibilitate la plămâni. Odată la două săptămâni, un medic vine acasă la ei pentru a-i administra un tratament fetiței. „Ni s-a propus să facem tratament ambulatoriu, dar ne-a fost teamă să o scoatem atât de des din casă. Nu am mai stat după scrisoarea de recomandare a medicului, am ales să plătim integral serviciile la domiciliu“, spun părinții fetiței, care plătesc în jur de 120 de lei pentru fiecare vizită.
Dacă ar fi așteptat dosarul de la medic, cum fac cei mai mulți, ar fi putut să deconteze total sau parțial contravaloarea serviciilor de la CNAS, care are contract cu majoritatea furnizorilor de astfel de servicii. Cum partea de îngrijiri la domiciliu este neglijată sau absentă din oferta serviciilor medicale de stat, privații au sesizat oportunitatea. Numai în Bucureşti, numărul acestor firme a crescut de patru ori din 2006, ajungând la circa 30.
Dependenţi de fonduri publice
Nou-născuții sunt doar unul dintre segmentele de clienți pentru astfel de furnizori. Cei mai mulți sunt bolnavi cronici, cu afecțiuni ortopedice și persoane aflate într-o fază terminală de boală. Pe acest tip de nevoie s-a clădit și ideea de afacere a celei mai vechi firme de acest gen din București, Alicia Medical Expert, unde 80% din clienți sunt grav bolnavi. „80% din pacienţi aleg să deconteze prin casă, în timp ce restul reprezintă businessul privat“, spune Alina Ion, managerul companiei.
Acest tip de afacere depinde foarte mult de sumele decontate de casele de asigurări, ponderea celor care își permit să plătească întreaga sumă fiind foarte mică. În 2010, Alicia Medical Expert a ajuns