Adâncirea crizei a început să ducă la comparații cu Marea Depresiune Economică din anii 1929-1933, și în mod inevitabil au apărut și comparațiile cu Al Doilea Război Mondial. Raportându-se la evenimentele de atunci, sunt mulți cei care anticipează izbucnirea unui nou conflict militar de amploare în anii următori. Sursa: REUTERS
Fostul director al Fondului Monetar Internațional, Dominique Strauss-Kahn, a fost unul dintre cei care au avertizat că pomparea de bani în sistemul financiar fără o reformare prealabilă a acestuia ar putea duce la ”revolte sociale, care vor amenința democrația și, în unele cazuri, ar putea conduce chiar la război”.
Grecii se așteaptă la război civil
Nouriel Roubini, laureat al premiului Nobel pentru economie, declara în septembrie 2011 că politicile de austeritate aplicate în prezent ne-ar putea conduce la același rezultat ca în anii ’30. ”Riscăm să facem exact aceeaşi greşeală ca în timpul Marii Depresiuni, când am retras stimulii financiari prea devreme”. Acest lucru ar putea duce, în opinia sa, la instabilitate politică și socială și în final chiar la conflicte militare.
Ministrul de finanțe polonez Jan Vincent-Rostowski a fost chiar mai direct, spunând că dacă nu este salvată acum zona euro există pericolul unui potențial război în următorii 10 ani. Ministrul de interne al Guvernului Papademos, demis recent în Grecia, a avertizat la rândul său că ieșirea din zona euro a țării va duce, foarte probabil, la un război civil.
Este însă cazul să ne gândim la un Al Treilea Război Mondial, sau măcar la ceva apropiat de acest scenariu? Mai jos sunt cinci lucruri care aseamănă momentul actual cu cel dinaintea Marelui Război, și care ne pot duce cu gândul la cele mai rele scenarii:
1. Cea mai importantă asemănare este situaţia economică foarte proastă în care se află întreaga economie mondială. Încă din 2008, criza econo