În ultimul timp, nu puţine sunt femeile care amână sarcina până aproape sau chiar după vârsta de 30 de ani. Medicii le atrag atenţia că se supun unor riscuri suplimentare. Ştiai însă că au şi avantaje?
Pe vremea mamelor şi bunicilor, femeile aveau câţiva copii până la vârsta de 30 de ani. Excepţie făceau doar femeile care nu dădeau rod, vorba bunicilor. Lumea respecta astfel o lege a naturii menită să asigure perpetuarea speciei. Asta pentru că o femeie se naşte cu un stoc limitat de ovule, pe care începe să le elibereze regulat la vârsta pubertăţii.
Astfel, cu trecerea timpului, stocul devine din ce în ce mai sărăcăcios, iar şansele să ai un copil scad. Ca şi acelea de a avea un copil sănătos. De aceea este bine să ai o sarcină în prima parte a vieţii reproducătoare.
Statisticile nu sunt blânde cu femeile care amână sarcina: în jurul vârstei de 40 de ani, au o şansă de două ori mai mică de a concepe.
După 45 de ani, aceasta scade până la 10%. Mai e un aspect: după 35 de ani, scade abilitatea corpului de a produce hormonii responsabili cu reglarea ciclului menstrual.
Află care este vârsta ideală pentru conceperea unui copil, pe clicksănătate.ro.
Citește și:
Vrei să rămâi însărcinată? Iată de ce să ţii cont!
Când sunt necesare testele genetice?