În perioada 28 – 29 mai are loc la Timişoara „Zilele Anti-Mobbing” – o serie de conferinţe şi seminarii menite să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiilor de discriminare şi hărţuire psihologică la locul de muncă. Marţi se deschide primul centru Centrul Anti-Mobbing din Timişoara.
Termenul mobbing este prea puţin cunoscut în România, astfel că mulţi dintre cei care sunt angajaţi nici nu ştiu să reacţioneze când sunt hărţuiţi la locul de muncă. Mobbing este o formă de hărţuire psihologică sistematică la locul de muncă, ce durează mai mult de şase luni. De asemene, se referă la situaţiile în care un salariat este atacat şi stigmatizat de colegi sau superiori prin zvonuri, intimidare, umilire, discreditare şi izolare.
În cele două zile de evenimente (28 – 29 mai) vor fi puse în discuţie teme precum egalitatea de şanse şi de gen pe piaţa muncii, discriminarea şi hărţuirea psihologică la locul de muncă (mobbing), stereotipurile de gen – psihologie socială şi viaţă cotidiană.
Invitaţi precum experţi internaţionali, consultanţi în resurse umane, reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor, reprezentanţi ai societăţii civile, psihologi, jurnalişti vor dezbate, vor face schimb de bune practici şi mai ales vor pleca cu un plan de acţiune actualizat în ceea ce priveşte egalitatea de şanse şi pentru combaterea discriminarii şi hărţuirii psihologice la locul de muncă.
Preşedintele Societăţii Italiene de Psihologie, la Timişoara
Printre invitaţii care vor lua cuvântul în cadrul „Zilelor Anti-Mobbing” se numără Antonio Lo Iacono, psiholog italian, preşedintele Societăţii Italiene de Psihologie. La evenimentul de la Timişoara, Lo Iacono va prezenta cele mai noi studii şi metode de investigare a fenomenului de mobbing şi va răspunde întrebărilor primite din partea audienţei.
De asemenea, în seara zile de 28 mai, în cadrul elegant