Libertatea a atras, de multe ori, atenţia cititorilor asupra produselor lactate dubioase din magazine, care-i pot îmbolnăvi grav. Profesor dr. Gheorghe Mencinicopschi îţi spune azi cum poţi să cumperi brânză de calitate. Libertatea a atras, de multe ori, atenţia cititorilor asupra produselor lactate dubioase din magazine, care-i pot îmbolnăvi grav. Profesor dr. Gheorghe Mencinicopschi îţi spune azi cum poţi să cumperi brânză de calitate.
Pentru a fi sigur 100% în legătură cu produsele pe care le cumperi, ar trebui să le duci la un laborator de analize. Dar cum asta nu se întâmplă cam niciodată, ideal e să-ţi achiziţionezi brânza de la producători autorizaţi sau să verifici, cu atenţie, eticheta în supermarketuri. Pe aceasta ar trebui să scrie cât sodiu (nu mai mult de 2,4 miligrame) şi câtă sare (nu mai mult de 3%) conţine.
Atenţie la substitutele de brânzeturi, pentru că sunt făcute din grăsimi hidrogenate! Dar iată câteva indicii de care trebuie să ţii cont:
• trebuie să fie albă şi nu perfect porţelanată. Dacă observi puncte galbene prin ea înseamnă că este amestecată şi cu altceva, posibil cu lapte de vacă;
• de asemenea, nu trebuie să aibă multe găurele, deoarece asta denotă o igienă precară şi un lapte de proastă calitate;
• trebuie să nu conţină mai mult de 3% sare;
• dacă vrei să o desărezi şi laptele nu a fost de calitate, se va înmuia, dar dacă laptele a fost bun, va rămâne fermă.
• are o tentă gălbuie;
• nu trebuie să aibă găurele;
• perfectă e cea dulce, în care putem adăuga sare, zahăr, piper;
• nu trebuie să aibă gust amar sau rânced;
• să nu fie mucilaginoasă;
• să nu fie sărată;
• cea de oaie e mai deschisă la culoare şi mai grasă, iar cea de vacă, mai gălbuie.