Șansele ca Grecia să iasă din zona euro sunt de peste 50%. Deși șefii UE vor face tot posibilul pentru a evita acest lucru, problema din prezent este limitarea pierderilor posibile
Cea mai mare problemă a vecinilor Greciei, ca și a celorlalte țări din Uniunea Europeană este încrederea. Ieșirea elenilor din zona euro se traduce printr-un eșec major pentru moneda unică, adică depreciere, retragerea banilor din bănci, refugiul investitorilor în active sigure etc. Într-un cuvânt: haos.
Nici un an nu a trecut de când grecii au băgat toți liderii UE în ședință pentru că au decis să facă un referendum pentru acceptarea sau respingerea pachetului financiar (care includea și restructurarea datoriei externe) menit să îi salveze de la intrarea în incapacitate de plată. Acum, elenii au trecut printr-o tură de alegeri parlamentare, din care au ieșit învingătoare partidele extremiste. Și care nu au reușit să formeze un guvern, drept pentru care urmează noi alegeri, pe 17 iunie.
Tură electorală la care liderii UE se roagă să câștige un partid care să nu refuze măsurile de austeritate stabilite deja.
La ultima întâlnire a miniștrilor de finanțe și a liderilor din UE, adică întâlnirea informală a Consiliului Europei (foto), a avut loc o discuție informală de șase ore pe tema crizei din Grecia. De altfel, toate discuțiile s-au axat pe problema elenilor, dar cea a miniștrilor de finanțe ar fi trebuit să fie mult mai tehnică. „Au vorbit, dar nu au făcut nimic. Probabil că cea mai bună analogie cu cina informală este flecăreala în timp ce Roma arde“, a declarat, pentru Bloomberg TV, Callum Henderson, director cercetare la Standard Chartered din Singapore. Adică, un fel de „țara arde și baba se piaptănă“.
Clienții bancari fug din Grecia
De fapt, mâinile „tehnicienilor“ sunt legate. Tot ce pot face este să spere că grecii vor alege un partid car