Cancelariile occidentale dar şi Rusia îşi accetuează presiunile asupra regimului de la Damasc. Preşedinţia franceză a denunţat "nebunia ucigătoare a regimului al-Assad" după masacrul de vineri, de la Houla. Comunicatul lui François Hollande vine după ce preşedintele Franţei a avut o convorbire telefonică cu premeirul britanic David Cameron. Cei doi lideri şi-au propus să sporească presiunea asupra regimului sirian.
La Damasc a sosit luni Kofi Annan, mediatorul ONU şi al Ligii Arabe. El s-a arătat "oripilat" de masacrul de la Houla care clatină şi mai mult planul său de pace în această regiune.
Masacrul de la Houla, soldat cu 108 morţi printre care numeroşi copii şi femei - "este un act inadmisibil cu consecinţe profunde" a declarat Kofi Annan la sosirea în Damasc. E vorba de a doua vizită în Siria a mediatorului ONU de când a intrat în vigoare un aşa-zis armistiţiu pe 12 aprilie, acord ce a fost încălcat practic zilnic de atunci şi până azi.
O dovadă suplimentară că armistiţiul lui Annan este ignorat de autorităţile de la Damasc este bilanţul înregistrat duminică - 87 de morţi - unul dintre cele mai grele din 12 aprilie încoace. Comunitatea internaţională este şi ea tot mai mult ţinta criticilor manifestaţiilor cotidiene din Siria.
"ONU ne omoară" se putea astfel citi pe una din pancarte, o furie îndreptată împotriva lipsei de reacţie a occidentului. Consiliul de securitate ONU a cerut din nou Damascului să nu mai folosească arme grele şi şi-a reafirmat sprijinul în favoarea eforturilor depuse de emisarul Kofi Annan.
Rezolvarea crizei trece însă tot mai mult printr-o schimbare de atitudine a aliaţilor Siriei iar aici lucrurile par a se schimba uşor. Astfel, Rusia s-a alăturat celorlalţi 14 parteneri din Consiliul de securitate dar a estimat apoi că ambele părţi - adică şi regimul şi rebelii - ar fi implicaţi în masacrul de la H