Asociaţia absolvenţilor români ai Centrului European pentru Studii de Securitate “George C. Marshall” a organizat un brainstorming dedicat deciziilor luate la Summitul NATO de la Chicago, invitat de onoare fiind generalul (r.) dr. Constantin Degeratu.
În mod excepţional, au acceptat invitaţia conducerii asociaţiei, de a lua parte la această acţiune inedită, colonelul Roderick E. Dorsey, ataşatul militar al SUA şi colonelul Victor Makovskyi, ataşatul militar al Rusiei. A fost prezent şi Kenneth Wetzel, ataşatul de presă al ambasadei americane.
După alocuţiunea iniţială a lui Sorin Repanovici, secretarul general al Asociaţiei George C. Marshall România, generalul Degeratu a avut un argumentat şi analitic discurs privind efectele reuniunii aliaţilor, pe plan european şi global.
În acest context, fiind întrebat ce anume ar spune de la tribuna Congresului Statelor Unite, dacă ar avea această oportunitate, fostul şef al Statului Major General a replicat că ar pleda pentru o mutare a escadrilelor americane din centrul Europei, în România, pentru a oferi astfel o şansă piloţilor români de a zbura, în dublă comandă, cu camarazii americanii, în condiţiile când avioanele militare autohtone vor deveni, în curând, obiecte de muzeu. Aşa s-ar putea deprinde să zboare la bordul unor aeronave de o altă factură, până la dotarea Forţelor Aeriene Române cu avioane de luptă similare, necesare executării misiunilor care le revin.
Generalul Constantin Degeratu a mers mai departe cu ideea sa, pledând – după o asemenea posibilă şi necesară redislocare de escadrile de luptă – pentru exerciţii aeriene comune – româno-americano-ruse, într-un spaţiu geopolitic fragil.
Complementar, generalul (r.) dr. Alexandru Grumaz, membru al Consiliului Director al Asociaţiei George C. Marshall România a pledat pentru dotarea aviaţiei noastre militare cu 24 de avioane am