Guvernul a admis în faţa FMI că are întârzieri majore la restructurarea companiilor de stat şi numirea managerilor privaţi, singura unitate la care a propus un nou consiliu de administraţie fiind CE Oltenia, unde Executivul recunoaşte însă că sunt "îngrijorări serioase" privind persoanele selectate.
Componenţa consiliului de administraţie, care alături de managementul privat ar trebui să blocheze influenţele politice şi să asigure performanţa companiei, reprezintă însă, conform ultimei scrisori de intenţie convenite de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi obţinută de Mediafax, chiar principalul motiv de îngrijorare.
"Noile echipe de management şi membrii consiliilor de administraţie trebuia selectate/selectaţi până la finele lunii aprilie 2012, pentru a-şi prelua ulterior mandatele cât de repede permite legea; cu toate acestea, am înregistrat întârzieri majore la majoritatea companiilor, excepţie făcând Complexul Energetic Oltenia. La Oltenia, însă, există îngrijorări serioase legate de cât de potriviţi sunt candidaţii selectaţi pentru Consiliu", se arată în document.
În faţa acestei probleme de credibilitate, Guvernul se angajează să reevalueze procesul de la CE Oltenia şi să utilizeze "doar firme credibile şi independente" de recrutare, asigurând că numai candidaţii "pe deplin verificaţi" vor fi numiţi membri ai consiliului. Executivul îşi asumă şi un nou calendar, în care membrii CA şi directorii executivi ar urma să fie numiţi la Oltchim, Hidroelectrica şi Electrica Funrizare până la sfârşitul lunii iunie, iar numirile pentru membrii CA la Nuclearelectrica, Romgaz şi Complexul Energetic Oltenia vor fi semnate până la sfârşitul lunii septembrie, numiri urmate de instalarea directorilor executivi cel târziu la finele lunii octombrie.
Pentru Transgaz, membrii CA şi directorul executiv ar trebui numiţi, conform noilor angajame