Soarta patrimoniului universităţilor private este la mâna Curţii Constituţionale care va tranşa subiectul luna viitoare. Magistraţii se vor pronunţa pe 27 iunie asupra sesizării formulate de preşedintele Traian Băsescu în privinţa legii promovate de doi foşti PDL-işti, actualmente PSD-işti, senatorul Petru Filip şi deputatul Cătălin Croitoru, potrivit căreia în caz de dizolvare, lichidare sau desfiinţare, patrimoniul instituţiilor de învăţământ superior particulare şi confesionale particulare revine fondatorilor.
În fapt este vorba despre o modificare a legii educaţiei promovate de fostul ministru Daniel Funeriu, modificare ce a trecut de Parlament pe 23 aprilie a acestui an.
În sesizarea depusă la Curtea Constituţională, şeful statului susţine că prevederea potrivit căreia patrimoniul instituţiilor de învăţământ superior particulare şi confesionale particulare este proprietatea privată a fondatorilor şi nu a persoanei juridice, "constituie o îngrădire a dreptului de proprietate asupra propriului patrimoniu al acestor instituţii de învăţământ superior, ca persoane juridice".
"În acelaşi timp, prevederile potrivit cărora dispoziţia asupra patrimoniului instituţiei de învăţământ superior este condiţionată de acordul fondatorilor, limitează dreptul de dispoziţie, ca parte componentă a dreptului de proprietate al persoanei juridice", adaugă şeful statului, precizând că în Constituţie se prevede că "proprietatea privată este garantată în mod egal de lege, indiferent de titular".
Funeriu acuză "interesele ilegitime" din sistemul românesc de învăţământ
Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a calificat modificarea legii educaţiei drept o dovadă a existenţei "intereselor ilegitime" din învăţământul românesc. Funeriu a făcut această declaraţie, la GÂNDUL LIVE, în contextul discuţiei despre prima nominalizare la şefia Educaţiei a rect