Cancelarul german Angela Merkel nu este alergică la ideea stimulării creşterii economice în zona euro, care aparent exclude austeritatea sacrosanctă pe care o propovăduieşte. Cancelarul pregăteşte un plan de creştere axat pe şase puncte principale bazate pe măsuri care au dat rezultate în cazul Germaniei, precum flexibilizarea pieţei muncii, reducerea costurilor salariale şi privatizarea companiilor de stat, scrie Der Spiegel.
Potrivit unui document intern al cancelariei, experţii guvernului german au elaborat un plan care aminteşte de reformele fostului cancelar Gerhard Schroder cuprinse în celebrul program "Agenda 2010". Planul încearcă să armonizeze austeritatea şi creşterea economică în Europa, iar documentul stabileşte poziţia de pe care Merkel va intra în negocieri cu preşedintele francez François Hollande şi alţi parteneri din UE.
Proiectul cancelariei prevede programe care să sprijine întreprinderile mici şi mijloci, precum cele oferite de KfW, banca germană de dezvoltare. Regulile germane prevăd că agenţiile guvernamentale trebuie să aprobe investiţiile într-un interval de timp fix, iar cererile sunt considerate ca fiind aprobate dacă nu sunt respinse în această perioadă. Merkel vrea, de asemenea, ca ţările cu şomaj ridicat să urmeze exemplul Germaniei pentru a rezolva problema prin reformarea pieţei muncii.
Aceasta ar însemna o protecţie mai mică împotriva concedierilor abuzive şi încurajarea angajărilor pe perioadă limitată, la care se plătesc taxe şi contribuţii sociale mai mici. Ca şi în Germania, aceste ţări va trebui să introducă un sistem educaţional dual, care îmbină educaţia practică standardizată la o şcoală de meserii cu ucenicia la o companie. Astfel, s-ar reduce şomajul în rândul tinerilor.
Consilierii lui Merkel au observat, de asemenea, că statele din sudul Europei încă deţin companii care beneficiază de p